وایرفریم چیست؟
وایرفریم طرح اولیه یا بلوپرینت را میتوان اولین مرحله از طراحی سایت دانست که در قالب یک راهنمای تصویری دو بعدی، قبل از شروع فرایند طراحی و کدنویسی ارائه میشود. به عبارت بهتر وایرفریم وب سایت یک اسکلت و چارچوب اصلی است که هدف کلی طراحی، ساختار صفحه، محل قرارگیری عناصر و المانهای اصلی، جریان کاربر و رفتارهای مختلف را مشخص میکند. پس میتوان گفت که wireframe برای یک وبسایت، نقشه یا ساختار مفهومی است که معماری کلی صفحه را در سطحیترین لایه نشان میدهد.
هدف اصلی از طراحی wireframe

هدف اصلی ما از طراحی وایرفریم وب سایت، تمرکز بر روی محل قرارگیری و کارایی المانهای مختلف در صفحه است. در این مرحله از طراحی وب سایت اهمیتی به ظاهر المانها نمیدهیم و تنها کارکرد آنها مدنظر قرار میگیرد. به همین دلیل است که وایرفریم یک طرح بدون رنگ است که معمولا بر روی کاغذ یا با استفاده از نرم افزارهای خاص طراحی میشود و نتیجهای از تحقیقات کاربری است. با توجه به این موضوعات میتوان اهداف کلی طراحی wireframe را در پاسخ به سوالات زیر معرفی کرد:
- یک سایت یا اپلیکیشن چگونه کار میکند؟
- اولویتهای طراحی سایت چیست؟
- اطلاعات مهم باید در کجای صفحه قرار بگیرند؟
- هر قسمت از صفحه چه کاربردی دارد؟
- آیا سازگاری میان عناصر مختلف صفحه راضیکننده است؟
- میزان فضای موردنیاز برای هر ویژگی چقدر است؟
- آیا کاربران میتوانند به راحتی از این صفحه استفاده کنند؟
- بهترین راه برای نمایش محصولات و خدمات چیست؟
- ناوبری میان صفحات مختلف چگونه است؟
- آیا طرح موردنظر اهداف پروژه را برآورده میکند؟
- آیا سلسله مراتب اطلاعات در این طرح مشخص شده است؟
دلایل نیاز به وایرفریم وب سایت

شاید از خودتان بپرسید که چرا نیاز به طراحی wireframe داریم و انجام این کار چه مزیتهایی را برای ما به دنبال دارد؟ در این بخش به بررسی مهمترین دلایل نیاز به طراحی وایرفریم میپردازیم.
- Wireframe یک مدل کامل از طرز کار وب سایت را نمایش میدهد.
- فرایند شناسایی مشکلات با طراحی وایرفریم آسانتر خواهد شد.
- بهترین راه برای نمایش محتواها با انجام این کار مشخص خواهد شد.
- مهمترین المانها، عناصر، تصاویر و محتواهای سایت به صورت تصویری مشخص خواهند شد.
- توضیح فرایند طراحی سایت برای کارفرما یا طراح سایت با داشتن یک وایر فریم بسیار سادهتر خواهد شد.
- با این کار مشکلات موجود از همان ابتدا اصلاح میشوند و تاخیری در فرایند برنامهنویسی به وجود نمیآید.
- طراحی بلوپرینت یا وایرفریم باعث میشود که زمان کدنویسی و طراحی وب سایت تا حد زیادی کاهش پیدا کند.
- تغییر wireframe هزینه زیادی ندارد و بارها و بارها قابل انجام است.
- کشیدن یک طرح اولیه بهترین راه برای حفظ ایدههای طراحی و مقایسه آنها با هم است.
- ارائه دادن wireframe به کارفرما، گرفتن بازخورد را سادهتر میکند و شفافیت در کار را بالا میبرد.
- طراحی وایرفریم وب سایت بهترین راه برای بهبود تجربه کاربری و افزایش بازدهی سایت است.
چه زمانی طراحی وایرفریم کلید می خورد؟
همانطور که گفتیم ابتداییترین مرحله طراحی وب سایت در تهران یا هر صفحه دیگر رسم wireframe است. به عبارت بهتر در زمانی که تحقیقات برای بررسی مخاطبان هدف و رقبا در حال انجام هستند، این بلوپرینت آماده میشود. در طی ارائه این طرح، باید اهداف محصول آزمایش شده و نیازهای یک تجارت هم مشخص شوند. در این مرحله یک بینش فوقالعاده از کاربران به دست میآید که میتواند در تمام مراحل بعدی برای نوشتن بیزنس پلن، استراتژی سئو و بازاریابی محتوایی به شما کمک کند.
همچنین بخوانید: اشتباهات رایج در طراحی UI و UX
چه کسانی از وایرفریم استفاده می کنند؟

- تحلیلگران یک کسب و کار
- طراحان تجربه کاربری یا UX
- طراحان رابط کاربری یا UI
- توسعهدهندگان وب
- طراحان سایت
- مدیران محصول
- طراحان اپلیکیشن
انواع wireframe از نظر جزییات طراحی
بر اساس جزییاتی که باید در طراحی وایرفریم رعایت کنید، به سه دسته تقسیم میشود که مهمترین آنها از قرار زیر هستند:

1. وایرفریم low fidelity
Low fidelity را میتوان سادهترین نمونه از انواع وایرفریم دانست که تنها یک طرح ساده بصری از صفحه را نشان میدهد و ابتداییترین نقطه برای طراحی محسوب میشود. به عبارت بهتر میتوان گفت این بلوپرینت، همان طرحی است که بدون در نظر گرفتن مقیاسهای پیکسلی، تنها بر روی کاغذ رسم میشود و جزییات زیادی در آن دیده نمیشود.
وایرفریم low fidelity از طرحهای اولیه معمولا در طی جلسات حضوری رسم میشوند که قبل از طراحی سایت اصفهان با مشتریان خود دارید و تنها میخواهید به یک تصویر کلی از ایده ذهنی مشتری برسید. بنابراین فقط از تصاویر ساده، محتواهای غیرواقعی و بلوکهای دستی در آن استفاده میشود. low fidelity در سریعترین حالت ممکن میتواند ایدههای شما را بر روی کاغذ آورد.
2. وایرفریم mid fidelity
Mid fidelity را میتوان رایجترین نوع wireframe دانست که نمایش دقیقتری از طرح را نشان میدهد و معمولا با استفاده از نرم افزار طراحی وایرفریم ساخته میشود. البته در این نمونه از انواع وایرفریم هم تصاویر کارشده یا تایپوگرافیها جایی ندارند؛ اما به راحتی میتوان تفاوت ویژگیهای مختلف را در قالب این طرح سیاه و سفید تشخیص داد. حتی برای جدا کردن عناوین و محتواهای بدنه، از وزنهای مختلف فونت استفاده میشود و سایهها ابزاری برای نشان دادن برجستگی المانها هستند.
3. وایرفریم high fidelity
پیشرفتهترین گزینه از انواع وایرفریم را که دارای طرحبندی پیکسلی و قالببندی دقیق است، high fidelity مینامند. این نوع از wireframe از تصاویر و محتواهای واقعی ساخته شده و جزییات دقیق را در خود دارد که میتوانند مواردی مانند سیستم منو یا نقشههای تعاملی را نشان بدهند. معمولا زمانی طراحان به سراغ این گزینه میروند که اصلاحات اولیه به طور کامل انجام شده باشند؛ زیرا این طرح قرار است تبدیل به پروتوتایپ شده و در نهایت در اختیار برنامه نویسان قرار بگیرد. البته باید بدانید که high fidelity هم معمولا به صورت سیاه و سفید با تمهای خاکستری و سایهها طراحی میشود.