همه ما برای پیدا کردن جواب یک سوال یا برطرف کردن یک نیاز، گوشی خود را در دست میگیریم یا پشت لپتاپ مینشینیم و از گوگل میخواهیم که راهحل را نشانمان بدهد. در چنین فضایی اگر وبسایت شما جزئی از پاسخهای ارائهشده توسط گوگل نباشد؛ چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اینجا است که نیاز شما به SEO یا بهینه سازی موتور جستجو مطرح میشود؛ ابزاری قدرتمند برای اینکه بتوانید قله گوگل را با صرف کمترین هزینه فتح کنید. در این مقاله از لاک پشت میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که سئو SEO چیست و چگونه میتواند مسیر شما را برای رسیدن به قله هموار کند.
سئو SEO چیست؟
SEO مخفف کلمه Search Engine Optimization به معنای بهینه سازی موتورهای جستجو است. بهینه سازی موتور جستجو ترکیبی از استراتژیها، تکنیکها و تاکتیکهایی است که برای افزایش میزان بازدیدکنندگان یک وبسایت یا یک صفحه وب یا به دست آوردن جایگاه عالی در صفحه نتایج (SERP) موتورهای جستجویی مانند گوگل، یوتیوب، بینگ و یاهو استفاده میشود.
موتورهای جستجو همواره در تلاش هستند نتایجی را به کاربر خود ارائه بدهند که در کوتاهترین زمان ممکن، نیاز آنها را برطرف میکند. بنابراین شما به عنوان یک صاحب وبسایت، باید به سرچ انجینها ثابت کنید که ارزش نمایش داده شدن در میان نتایج اولیه را خواهید داشت. سئو دقیقا همان چیزی است که این کار را برای شما انجام میدهد. در فیلم زیر با بیان مثالی به طور کامل به توضیح سئو چیست پرداخته ایم.
بنابراین در یک تعریف دقیق باید بگوییم:
سئو SEO مجموعهای از ابزارها است که به موتورهای جستجو نشان میدهد شما پاسخ یک سوال را در وبسایت خود دارید یا میتوانید راهحلی را برای مشکل کاربران ارائه دهید. در نتیجه میتوانید جزئی از نتایج اولیه جستجو باشید.
تعریف سئو از دید متخصصان
رند فیشکین، بنیانگذار و مدیرعامل سابق استارتآپ MOZ، اصطلاح سئو یا بهینه سازی موتور جستجو را «عمل افزایش کمیت و کیفیت ترافیکی که از طریق نتایج ارگانیک در موتورهای جستجو به دست میآید» تعریف میکند. سئو یک استراتژی بلندمدت است که به شما برای رسیدن به پیروزی در عرصه رقابت کمک میکند. پس نمی توان در مقطع زمانی خاص بعد از انجام پروژه، آن را رها کنرد. در اصل، هرچه وبسایت شما بهینهتر باشد، میتواند در نتایج موتور جستجو رتبه بالاتری داشته باشد. هرچه رتبه آن بالاتر باشد، افراد بیشتری را جذب کرده و بیشتر بر روی لینک آن کلیک میشود. در نتیجه بازدیدکنندگان بیشتری به دست می آورید و این بازدیدکنندگان میتوانند به مشتری وبسایت شما تبدیل شوند.
به عبارت دیگر، سئو SEO شامل ایجاد تغییرات خاصی در طراحی وبسایت و محتوای شما میشود. هرچه محتواهای باکیفیتتری در سایت شما باشد، احتمال اینکه موتورهای جست وجو سایت شما را در صفحه نتایج خود در جایگاه بالاتری نشان دهند افزایش مییابد.
به این ترتیب فرصتی خواهید داشت تا ویترین خود را در گوگل یا دیگر موتورهای جستجو به نمایش بگذارید و کاربران را ترغیب کنید که از راهحلها یا پاسخهای شما استفاده کنند. این همان چیزی است که برای دیده و شناخته شدن در فضای آنلاین به آن نیاز خواهید داشت. برای این کار نیاز به استفاده از روشهای مختلفی در بهینه سازی وبسایت خود خواهید داشت که ما در مقاله انواع سئو چیست آنها را به شما معرفی کردهایم. حال میخواهیم گشتی در گوگل بزنیم و ببینیم چه اتفاقی میافتد که این موتور جستجو تصمیم میگیرد تا برخی از وبسایتها را در صفحه نتایج خود نمایش دهد؟
گوگل چگونه کار می کند؟
زمانی که کاربر عبارتی را در گوگل جستجو میکند؛ نتایج نمایش دادهشده به دو دسته تقسیم میشوند:
1- نتایج پولی یا تبلیغات: یعنی کسانی که به گوگل پولی را پرداخت کردهاند تا وبسایت آنها را در میان نتایج اولیه جستجو نمایش دهد.
2- نتایج ارگانیک یا رایگان: وبسایتهایی که صبر کردهاند تا ز غوره حلوا سازند و گام به گام تا نتایج اولیه گوگل پیش رفتهاند.
تبلیغات تنها تا زمانی نشان داده میشوند که شما برای آنها پول پرداخت میکنید؛ بنابراین کاملا موقتی هستند و میتوانند هزینه زیادی را روی دست شما بگذارند. اما اگر بتوانید جایگاهی را در میان نتایج ارگانیک به دست آورید؛ نشاندهنده اعتبار بالای شما است و کاربر خیلی راحتتر به شما اعتماد میکند. چگونه میتوان به جزئی از این نتایج تبدیل شد؟
در ابتدای ظهور موتورهای جستجو، قوانین رتبه بندی سایتها سریع و سست بودند. بنابراین بازاریابان میتوانستند با استفاده از شیوههای هک کردن یا پر کردن متن با کلمات کلیدی و پیوندهای اسپم، در نتایج جستجو رتبه بالاتری کسب کنند. با روی کار آمدن گوگل، فرصتی برای انجام کارهایی که سایر موتورهای جستجو قادر به انجام آن نبودند، پدید آمد. گوگل به تدریج الگوریتمهایی را ارائه کرد که باعث میشد به وبسایتهایی که محتواهای جدید و باکیفیت تولید میکنند پاداش داده شود. وبسایتهایی که دربردارنده محتواهای تکثیرشده از سایر منابع و وبسایتها بودند، جریمه میشدند. در نتیجه کاربران میتوانستند واقعا به آنچه در نظر دارند دسترسی پیدا کنند.
بنابراین رسیدن به موفقیت در کسب و کار آنلاین، نیاز به شناخت الگوریتم های گوگل دارد. به عبارت بهتر شما باید قانون اساسی دهکده جهانی را بدانید تا بتوانید با پیش رفتن بر طبق این قوانین و مقررات، به عنوان شهروند نمونه شناخته شوید. اما سوال اینجا است که نقش سئو SEO چیست؟ سئو میتواند مانند یک مشاور حقوقی، این الگوریتمها را برای شما توضیح دهد و به شما کمک کند تا بتوانید قسمتهای مختلف وبسایت خود را بر اساس آنها بچینید. به این ترتیب یک Site گوگل پسند خواهید داشت و تبدیل به همان سوگلی میشوید که گوگل شما را در معرض نمایش همه خواهد گذاشت.
چرا به سئو نیازمندیم؟ SEO چه تاثیری بر وبسایتها دارد؟
در بازار رقابتی امروز، بازاریابی سئو از همیشه مهمتر است. زیرا به شدت بر روی بهبود حضور آنلاین و جذب ترافیک متمرکز است که در نهایت به رتبهبندی بهتر وبسایت یا صفحه وب شما منجر میشود. بنابراین اگر یک وبسایت، وبلاگ یا فروشگاه آنلاین دارید، SEO میتواند به شما در گرفتن ترافیک رایگان و هدفمند از موتورهای جستجو و در نهایت، جذب مشتری کمک کند. در حالت کلی، بهینه سازی موتورهای جستجو برحسب دلایل زیر به شدت مهم و مورد نیاز است.
افزایش ترافیک سایت
بیش از 65 درصد کاربران موتورهای جستجو، تنها روی یکی از 5 پیشنهاد برتر در صفحات نتایج موتور جستجو (SERPS) کلیک میکنند. برای استفاده از این امر و جلب بازدیدکنندگان وبسایت یا مشتریان به فروشگاه اینترنتی شما، وبسایت شما باید در یکی از موقعیتهای برتر ظاهر شود که این امر با سئو امکانپذیر است.
افزایش اعتماد کاربران
کاربران به موتورهای جستجو اعتماد دارند و حضور در موقعیتهای برتر برای کلمات کلیدی که کاربر در جستجوی آنهاست، اعتماد مخاطب به وبسایت را افزایش میدهد.
افزایش آگاهی از برند با تبلیغات اجتماعی
سئو برای تبلیغ اجتماعی وبسایت شما مناسب است. افرادی که وبسایت شما را با جستجو در گوگل یا یاهو پیدا میکنند، بیشتر احتمال دارد که آن را در فیس بوک، توییتر یا سایر کانالهای رسانههای اجتماعی تبلیغ کنند. در نتیجه تعداد کسانی که با شما آشنا شده و برند شما را میشناسند، روز به روز بیشتر خواهد شد.
اصطلاحات مهم در سئو SEO چیست
چه فردی باشید که به تازگی مسیر یادگیری سئو را آغاز کرده است و چه یک کارفرما باشید که میخواهید بهینه سازی سایت خود را انجام دهید؛ باید برخی از اصطلاحات مهم را برای رسیدن به موفقیت در این مسیر بشناسید.
1- کلمه های کلیدی
کلمههای کلیدی عباراتی هستند که کاربران برای رسیدن به پاسخ یک سوال یا برطرف کردن نیازهای خود جستجو میکنند. بنابراین اگر میخواهید گوگل شما را به عنوان صفحه مناسبی برای عبارت جستجو شده تشخیص دهد؛ باید این کلمات را در وبسایت خود داشته باشید.
2- لینک سازی
لینک سازی راهی است برای ایجاد ارتباط میان صفحات مختلف وبسایت که کاربر را به سمت صفحاتی از وبسایت هدایت میکند که ممکن است پاسخ کاملتری را برای سوالات او در بر داشته باشند.
3- تگ و متا تگ های مهم html
این تگها، قطعه کدهایی هستند که میتوانند وبسایت شما را برای موتورهای جستجو و کاربران، خواناتر کنند. اگر نمیدانید نقش تگ و متا تگ های مهم html در سئو SEO چیست؛ پیشنهاد میدهیم که مقاله ما را در این رابطه بخوانید.
4- محتوا
همه تصاویر، متنها، ویدئوها، نمودارها و اینفوگرافیکهایی که در سایت خودتان منتشر میکنید؛ محتوای شما هستند. راهی برای برقراری ارتباط با مخاطب که میتواند به طور مستقیم بر روی افزایش فروش شما تاثیر بگذارد. یکی از مهمترین قسمتهایی که میتوانید ترفندهای سئو را بر روی آن پیاده کنید؛ محتوای شما است.
5- ابزارهای تحلیل سایت
ابزارهای تحلیل Site مانند Google Analytics و Webmaster Tools به شما کمک میکنند تا موقعیت وبسایت خود و رقبایتان را بررسی کنید. همچنین میتوانید تاثیر اقدامات مختلف را بر روی جذب مخاطبان به سمت وبسایت، بررسی کنید.
8 نکته مهم درباره سئو که کارفرماها باید بدانند
اگر به تازگی تصمیم به سفارش طراحی سایت گرفتید؛ یا از قبل یک وبسایت دارید که هنوز هیچ جایگاهی در نتایج ارگانیک ندارد؛ باید چند نکته را درباره سئو بدانید. حال که دانستید سئو SEO چیست؛ وقت آن رسیده که این نکات را هم به خاطر بسپارید:
1- در قدم اول به یک وبسایت نیاز دارید
متاسفانه ما مشتریانی داشتهایم که به دلیل بیاطلاعی از اصول طراحی سایت بر مبنای سئو، مواردی را در طراحی خود در نظر نگرفتهاند. همین امر موجب عقب افتادن برنامه کاری آنها شده است. به این دلیل است که تاکید داریم تا از ابتداییترین مرحله، گام به گام با برنامه و اطلاعات کافی پیش بروید.
2- سئو زمان بر است
زمانی که فرایند سئو را آغاز میکنید؛ نباید انتظار داشته باشید که خیلی زود به صفحه اول نتایج گوگل راه پیدا خواهید کرد. معمولا زمان زیادی طول میکشد تا بتوانید به خوبی خود را با الگوریتمهای گوگل وفق دهید و این موتور جستجو را قانع کنید که میتوانید جزئی از نخستین پیشنهادهای او به کاربر باشید.
3- سئو یک کار تخصصی است
شاید این سوال در ذهن شما هم به وجود آمده باشد که آیا خودم میتوانم سئو وبسایت را انجام دهم؟ هرچند این کار غیرممکن نیست؛ اما توصیه میکنیم اگر هیچ تخصصی در این رابطه ندارید، وقت خود را تلف نکنید. SEO یک فرایند پیچیده و تخصصی است که هر کسی از عهده انجام آن برنمیآید. بنابراین حتی اگر تصمیم گرفتید که خودتان این کار را انجام دهید؛ بهتر است از خدمات مشاوره سئو استفاده کنید تا مسیر درست را گم نکنید.
4- مخاطب خود را بشناسید
اولین پاسخی که به سوال سئو SEO چیست داده میشود؛ این است که SEO مخفف عبارتی به معنای بهینه سازی موتورهای جستجو است. اما بد نیست بدانید که همه کارهایی که در فرایند بهینه سازی انجام میشود؛ در موتورهای جستجو خلاصه نمیشوند و با محوریت کاربر هستند. بنابراین وقتی میخواهید سئو کردن سایت خود را شروع کنید یا آن را به یک شرکت حرفهای بسپارید؛ باید شناخت درستی از مخاطب خود داشته باشید.
اینکه چه نیازهایی دارد و برای یافتن پاسخ سوالات خود، از چه عبارتهایی استفاده خواهد کرد؟ به علاوه باید بدانید که مخاطبان شما به طور عمده در چه منطقه جغرافیایی زندگی میکنند؛ زیرا اصول سئو در اصفهان با تهران یا دیگر شهرها متفاوت است.
5- رقبایتان را فراموش نکنید
همانطور که باید مخاطبتان را مثل کف دستتان بشناسید؛ باید با رقبایتان هم آشنا باشید. باید بدانید که آنها در گوگل چه جایگاهی دارند و چگونه به این جایگاه دست پیدا کردهاند. در عین حال باید به طور دائمی عملکرد خود را با آنها مقایسه کنید تا برای رسیدن به رتبه برتر، مسیر هموارتری را پیش رو داشته باشید.
6- سئو تضمینی، نداریم
همه ما دوست داریم از خدماتی استفاده کنیم که کاملا تضمینی هستند و به ما اطمینان میدهند که پس از مدتی به چیزی که میخواهیم، دست پیدا کنیم. اما تکلیف ما در دنیای سئو SEO چیست؟ آیا باید به دنبال یک شرکت تضمینکننده باشیم؟ باید بدانید که در دنیای SEO، کلمه تضمینی در حوزه زمان رسیدن به نتیجه، یک کلاهبرداری است. پس اگر کسی به شما تضمین داد که پس از مدت مشخصی به رتبه برتر دست پیدا میکنید؛ بدانید که دارید با یک کلاهبردار صحبت میکنید.
البته اگر این کار را به یک شرکت معتبر بسپارید؛ در قرارداد سئو سایت یک جدول زمانی به شما ارائه میشود که با استفاده از آن میتوانید از روند انجام پروژه آگاهی پیدا کنید. به این ترتیب از تمامی مراحل اجرای پروژه آگاه خواهید شد و میدانید که در پایان هر دوره زمانی، تقریبا در چه مرحلهای قرار دارید. اما باید بدانید که متغیرهای زیادی میتوانند جایگاه شما را در میان نتایج جستجو تحت تاثیر قرار دهند؛ به همین دلیل نمیتوان به طور قطعی زمانی را برای رسیدن به یک نتیجه مشخص، تعیین کرد.
7- سئو توقف ناپذیر است
یکی از مهمترین نکاتی که شما به عنوان یک کارفرما باید بدانید؛ این است که فرایند SEO هرگز متوقف نخواهد شد. برای اینکه بتوانید جایگاه خود را در میان نتایج برتر حفظ کنید؛ همواره نیاز به این ابزارها خواهید داشت. ابزارهایی که میتوانند به شما در رشد کردن و تبدیل شدن به یک برند معتبر کمک کنند. پس زمانی که به رتبههای برتر دست پیدا کردید؛ هیجانزده نشوید و تمام تلاش خود را بکنید تا با بهبود خدمات و افزایش کیفیت آنها، این رتبه را برای خودتان حفظ کنید.
8- تعرفه سئو بر اساس خدمات مشخص میشود
از آنجا که سئو نوعی سرمایهگذاری بلندمدت و هدفمند است، با توجه به تعداد و سختی واژههای کلیدی و الگوریتمهای جدید موتور جستجو (گوگل)، زمان انجام هر پروژه ممکن است تا 12 ماه به طول بیانجامد. در نتیجه به طور دقیق نمیتوان یک تعرفه و هزینه ثابت برای سئو سایت و پکیجهای سئو در نظر گرفت. در واقع تعرفه سئو وبسایت به نحوه انجام خدمات صورت گرفته توسط شرکتهای بهینه سازی سایت، تعداد کلمات کلیدی، هدف کسب و کار و سایر عوامل مربوطه بستگی خواهد داشت که باید برای هر پروژه به صورت جداگانه حساب شود.
در نهایت باید بگوییم …
پاسخ دادن به سوال سئو SEO چیست معمولا کار سادهای نیست؛ زیرا SEO یک دنیای بسیار گسترده است که مفاهیم زیادی را در برمیگیرد. در این مقاله تلاش کردیم تا همه نکاتی را که شما به عنوان یک کارفرما باید درباره سئو بدانید؛ با شما در میان بگذاریم. به طور کلی Search Engine Optimization مجموعهای از اقدامات است که با استفاده از آنها میتوانید به موتورهای جستجو نشان دهید که میتوانید جزئی از نتایج برتر باشید و نیازهای مخاطب را برطرف کنید.
سوالات متداول (FAQ)
مزیتهای سئو SEO چیست؟
سئو میتواند باعث افزایش اعتبار وبسایت شما شود و به دیده شدن شما در نتایج ارگانیک کمک میکند. در نتیجه ترافیک سایتتان افزایش خواهد یافت و در نهایت فروش بیشتری را تجربه خواهید کرد.
معیارهای اصلی موتورهای جستجو برای رتبهبندی صفحات چیست؟
محتوای صفحه، لینک سازی و پیوندها، ساختار صفحه و کدهای html
فرایند سئو از کجا شروع میشود؟
به عنوان کارفرما، نخستین مرحله از SEO سایت برای شما، یافتن یک مشاور یا شرکت حرفهای برای انجام این کار است. اما به صورت کلی، تحقیق کلمات کلیدی، اصلیترین مرحله برای بهینه سازی یک وبسایت است
آیا سئو در شبکههای اجتماعی هم مهم است؟
اگر میخواهید از پتانسیل شبکههای اجتماعی برای شناخته شدن و افزایش فروش خود استفاده کنید؛ نیاز به ابزارهایی شبیه به سئو خواهید داشت. هر پلتفرم آنلاین برای رتبه بخشیدن به صفحات مختلف، دارای الگوریتمهایی است. بنابراین برای بهینه سازی پیج، کانال یا وبسایت خود باید آنها را بشناسید و همه چیز را بر اساس این قوانین، مرتب کنید. در نتیجه در هر صورت میتوانید رتبههای برتر را از آن خود کنید.