بازار هدف چیست؟
قبل از آشنایی با روش های شناسایی بازار هدف بهتر است بدانیم که اصلا منظور ما از بازار هدف چیست؟ به بیان ساده، بازار، گروهی از مردم است که محصول یا خدمات شما را میخرند؛ زیرا نیازی را که دارند، برطرف میکند. بازار هدف گروهی از مشتریان بالقوه هستند که شما برای فروش محصولات یا خدمات آنها را شناسایی میکنید.
کسب و کارها باید اطلاعات جمعیتی و سایر دادههای بازار هدف خود را بررسی کنند تا ایدهای از بازگشت سرمایه داشته باشند. همچنین بازار هدف به عنوان ابزاری برای بازاریابی عمل میکند؛ یعنی به شما کمک میکند متوجه شوید مشتریانتان چگونه محصول یا خدمات شما را کشف میکنند، از راه تبلیغات، رسانههای اجتماعی، وبسایتها، برندسازی و یا موارد دیگر!
قبل از شناسایی بازار هدف، سوال بپرسید!
در اولین مرحله برای ایجاد یک محصول، باید به خریداران خاص خود فکر کنید و چند سوال از خود بپرسید:
- چرا این محصول را ایجاد میکنید یا این خدمات را میفروشید؟
- به چه کسی خدمت میکند؟
- چه چیزی آن را از رقبا متمایز میکند؟
- چه مزایایی برای کاربران ایجاد میکند؟
- چیزی که میفروشید، چگونه مشکلاتی را که مشتریان با آن روبه رو هستند، حل میکند؟
- موانع پیش روی مشتریان شما چیست؟
همچنین باید از خود بپرسید که قصد شما از کسب و کارتان چیست؟ ممکن است بگویید: «فروش و میلیونر شدن». این جاه طلبی جای قدردانی دارد، اما کسب و کار، به درک مصرف کنندگان و استفاده از روشهای صحیح برای کاهش خطرات شما مربوط میشود. این سوالات ممکن است در ابتدا کمی گیجکننده به نظر برسند، اما آنها شروعی برای شناسایی بازار هدف شما هستند و مراحل اولیه برای شکل دادن به مشخصات مشتریان را شامل میشوند.
چرا بازار هدف داریم؟
برای رونق کسب و کارتان، باید بدانید مشتری شما کیست؟ شناخت مشتریان به شما کمک میکند تا افرادی را که مایل به پرداخت برای محصول یا خدمات شما هستند، هدف قرار دهید. این یک راه بسیار موثرتر و مقرون به صرفه برای دستیابی به مشتریان و ایجاد کسب و کار است. اگر هدفتان خیلی گسترده باشد، یا خیلی دیر متوجه شوید که مشتریان کافی برای محصول یا خدمات شما وجود ندارند، منابع را هدر خواهید داد.
با درک بازار خود میتوانید محصول یا خدمات خود را به طور موثرتری به گروه مشتریان مناسب معرفی کنید. در این راه شما خواهید دانست:
- آنها کجا هستند؟
- از کدام کانالهای رسانهای استفاده میکنند؟
- عادات خرید آنها چیست؟
- چگونه بازاریابی خود را طوری تنظیم کنید که آنها را برای خرید محصول یا خدمات شما ترغیب کند؟
انواع بازار های هدف برای کسب و کار ها
سه نوع بازار اصلی وجود دارد:
- مصرفکننده: زمانی که افراد چیزهایی را برای استفاده شخصی میخرند، مانند غذا، نوشیدنی، لباس.
- صنعتی: زمانی که افراد یا شرکتها موادی را خریداری میکنند تا به آنها کمک کند محصولاتی را که قصد فروش آن را دارند، تولید کنند، مانند کارهای چوبی، فولاد، شیشه.
- فروشنده: بازار فروشندگان عمدتا شامل خرده فروشیها میشود؛ زیرا محصولات را از عمده فروشی میخرند و به فروش میرسانند.
شما میتوانید با طراحی سایت فروشگاهی در اصفهان و داشتن فعالیت مناسب در فضای آنلاین، به خوبی این بازارهای هدف را تصرف کرده و از آنها سود ببرید.
فرایند سه مرحله ای شناسایی بازار هدف
حال که فهمیدیم بازار هدف چیست و انواع بازارها کداماند، میخواهیم روش شناسایی بازار هدف را معرفی کنیم. در ادامه شما را از طریق هر مرحله راهنمایی میکنیم تا بتوانید نحوه شناسایی بازار هدف را بیاموزید:
مرحله 1: تعیین مزایای محصول یا خدمت برای مشتریان
قبل از تحقیق در مورد بازار هدف خود، به محصول یا خدمات خود نگاه و مزایای مشتری را مشخص کنید. برای مثال اگر یک ژل حمام دارید که دارای یک ماده لایه بردار جدید است، مزیت آن برای مشتری این است که “پوست صافتری به شما میدهد و منافذ پوست را پاک میکند”.
میتوانید با ایجاد یک جدول بزرگ و نوشتن تمام ویژگیها و مزایای آنچه میفروشید شروع کنید. به آنچه میخواهید بفروشید از چشم خریدار نگاه بیندازید. بررسی کنید آنها چه چیزی به دست میآورند؟ این کار نه تنها به شما کمک میکند تا بازار هدف خود را شناسایی کنید، بلکه به شما در ایجاد یک استراتژی بازاریابی نیز کمک خواهد کرد.
همچنین بخوانید: مشاوره دیجیتال مارکتینگ چیست
مرحله 2: جمع آوری داده ها
با تحقیقاتی که برای شکل دادن به بازار هدف خود انجام میدهید، آشنا شوید. از جمله راههای کلیدی برای شروع یادگیری در مورد هویت بازار هدف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چشم به بازار بدوزید: در مورد بازار تحقیق کرده، آمار و روندها را جمع آوری و کار رقبای خود را ارزیابی کنید.
- ارزیابی نیازها: گروههای متمرکز، خریداران، تجزیه و تحلیل آنلاین را برای جمع آوری دادههای بیشتر در مورد مشتریان و عادات و نیازهای خرید کنار هم قرار دهید.
- روندها و پیش بینی: از دادههای بازار و عادات کاربر برای پیش بینی آنچه که خریداران انجام خواهند داد، استفاده کنید.
- تحقیق نگرش: نظرسنجیهایی ایجاد کنید که سوالاتی را در مورد اینکه محصولات یا خدمات چه احساسی، فکری و رفتاری در آنها ایجاد میکند را هدف قرار میدهد.
- نگاهی دقیقتر به رقبا: بازارهای هدف برای شرکتهای مشابه چیست؟ چگونه محصول یا خدمات شما میتواند آن را جذب کند؟
- جمعیت هدف: گروهی از افرادی که به عنوان مصرفکننده هدف خود محدود کردهاید که در مرحله سه توضیح خواهیم داد.
- تجزیه و تحلیل SWOT: مخفف عبارت Strength، Weaknesses، Opportunities و Threats است. با روند کار این تجزیه و تحلیل آشنا شوید و آن را به کار گیرید.
مرحله 3: ایجاد پروفایل مشتری
پروفایل مشتری یا آواتار مشتری چارچوبی متشکل از اطلاعات جمعیتی، جغرافیایی، روانشناسی، خواستهها و نقاط مشترک مشتریان ایدهآل شما است که هر کدام در جدول زیر آورده شده است:
جمعیت شناسی | جغرافیا | روان شناسیخواستهها و نقاط درد | |
---|---|---|---|
سن نژاد قومیت جنسیت وضعیت تاهل/خانوادگی درآمد تحصیلات شغل و عنوان شغلی | محل منطقه زمانی مولفههای فرهنگی زبان آب و هوا و زمان سال نوع و تراکم جمعیت | ویژگیهای شخصیتی سرگرمیها و علایق سبک زندگی عقاید، نگرشها و باورها | رویاها اهداف آرزوها ترسها سرخوردگیها دردها |
مهم است که درک خوبی از مشتری ایده آل خود داشته باشید، همه این نکات را مرور و یک نمایه ساختگی برای آنها ایجاد کنید.
تعیین استراتژی بازاریابی بر اساس بازار هدف
استراتژی بازاریابی برنامهای است که بر اساس مزایایی که کسب و کارتان برای پروفایل مشتری هدف فراهم میکند، تنظیم میشود. استراتژی را نه تنها به عنوان خط پایان، بلکه به عنوان یک فرایند یادگیری مداوم در نظر بگیرید. پس از جمعآوری اطلاعات و ایجاد نمایههای مشتری، میتوانید استراتژی سازی کنید. از چه کانالهای بازاریابی استفاده خواهید کرد؟ مشتریان شما در کدام یک از کانالهای رسانههای اجتماعی هستند؟ چه رفتارهایی از خود نشان میدهند و احتمالا به چه چیزهایی علاقهمند هستند؟
شکل دادن به استراتژی، به بودجه، مشتریان و خود کسب و کار شما بستگی دارد. بهترین مکان برای شروع این است که بفهمید استراتژیهای رقبای شما چیست؟ سپس با استفاده از آن به عنوان الهام، کشف کنید که آنها چهکارهایی را به طور موثر انجام میدهند و در چه مواردی میتوانید پیشرفت کنید.
مثال هایی از بازار هدف در کسب و کار های مختلف
نایک بازار هدف خود را به همراه هر محصول منحصر به فرد تقسیم کرده است. توجه کنید که چگونه هر یک از این نوع محصولات مانند یک برند کامل به نظر میرسد. بسکتبال نایک، نایک رانینگ، جردن، فوتبال و همچنین دیگر بخشهای مختلف بازار هدف این برند مثالهای بارزی هستند. همه آنها توسط ورزش به هم مرتبط شدهاند و استراتژیهای بازاریابی مخصوص ورزش دارند.
شما میتوانید با نگاه کردن به دادههای مشتریان خود و درک علایق، عادات، خواستهها و نیازهای خاص آنها، بازار هدف خود را به بخشهای مختلف تقسیم بندی کنید. تمام مردم دنیا با برند معروف اپل و میزان موفقیت آن آشنا هستند. محصولات اپل برای طرفداران فناوری و تجربه کاربری که درآمد متوسط به بالا دارند، عرضه میشوند. در واقع این افراد بازار هدف این برند نامآشنا را تشکیل میدهند.
در نهایت باید بگوییم …
کشف چگونگی شناسایی بازار هدف اولین قدم برای راه اندازی کسب و کار شما در بازار است. آن چه که در بالا توضیح دادیم را درمورد چگونگی شناسایی بازار هدف به طور خلاصه در زیر آوردهایم:
- سوالات درست بپرسید
- سه نوع بازار اصلی را شناسایی کنید
- مزایایی را که مشتریان از کسب و کار شما به دست میآورند را مشخص کنید.
- دادهها و اطلاعات مورد نیاز خود را جمعآوری کنید.
- یک آواتار یا نمایه مشتری ایجاد کنید.
- یک استراتژی بازاریابی را شروع کنید.
همچنین برای دریافت مشاوره کسب و کار و رشد کردن در فضای آنلاین میتوانید با متخصصان ما در آژانس ایده لاک پشت تماس بگیرید. ما در تمام مسیر ساخت هویت آنلاین شما، از طراحی لوگو گرفته تا رسیدن به لینک یک موتورهای جستجو در کنار شما هستیم.
سوالات متداول
بازار هدف چیست؟
بازار هدف شما گروهی از افراد هستند که محصول یا خدمات شما برای آنها ایجاد شده و برایشان بازاریابی میشود.
انواع بازار هدف کداماند؟
هیچ نوعی از بازار هدف وجود ندارد؛ اما میتوانید با درک رفتارها، جمعیتشناسی، جغرافیا، روانشناسی، خواستهها و نقاط درد مشتریان، بازار هدف خود را تقسیم کنید.
شناسایی بازار هدف چه اهمیتی دارد؟
هنگامی که یک بازار هدف شناسایی میشود، میتواند بر طراحی، بستهبندی، قیمت، تبلیغ و توزیع محصول تاثیر بگذارد.