گوریلا مارکتینگ چیست؟
اگر بخواهیم به صورت لغوی به این سوال پاسخ دهیم که بازاریابی چریکی چیست؟ ابتدا باید معنای چریک را بدانیم. چریک در گذشته به افرادی گفته میشد که وظیفه غافلگیر کردن دشمن را بر عهده داشتند؛ در این شیوه بازاریابی هم شما با شگفت زده کردن مشتری، نظر او را جلب کرده و باعث میشوید که برای همیشه شما را در خاطر خود داشته باشد.
بنابراین در بازاریابی چریکی، گوریلا مارکتینگ یا بازاریابی پارتیزانی شما با انجام کارهای غیرقابل پیش بینی و جذاب، خودتان را به مشتری معرفی خواهید کرد. گوریلا مارکتینگ یکی از شیوههای بازاریابی دیجیتال است که میتواند مانند سئو، ترافیک ارگانیک خوبی را برای شما به ارمغان آورد؛ اما برای اجرای صحیح کمپینها باید تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو را بدانید.
مهمترین ویژگی در بازاریابی چریکی چیست؟
یکی از سوالات اساسی در این زمینه این است که مهمترین ویژگی در بازاریابی چریکی چیست؟ باید بگوییم ویژهترین مشخصه گوریلا مارکتینگ، کم هزینه بودن در عین داشتن تاثیرگذاری بسیار زیاد است.
این شیوه بازاریابی بیشتر بر تعامل شخصی متکی است و ایده های آن برای جذب مخاطبان هدف تدوین میشوند. در ادامه فهرستی از مهمترین شاخصها در گوریلا مارکتینگ را برای شما آورده ایم:
- استفاده از روشهای جدید غیرمتعارف به منظور افزایش فروش یا جذب علاقه به یک برند
- استفاده از روشهای کم هزینه یا بدون هزینه
- تمرکز بر روی تعاملات شخصی بیشتر یا شبکههای اجتماعی
- استفاده از روشهای مختلف برای تقویت پیامرسانی و ارتباط جمعی
- تکیه بر روش بازاریابی ویروسی یا دهان به دهان برای کمک به رشد بهتر بیزنس
انواع بازاریابی چریکی
انواع بازاریابی چریکی در واقع محصولی از تغییرات روشهای بازاریابی سنتی چاپی، رادیویی و تلویزیونی به سمت شیوههای جدید الکترونیکی هستند که هدف اصلی آنها ایجاد سر و صدا در مورد یک محصول یا برند است؛ به این ترتیب احتمال خرید محصول یا صحبت درباره آن در میان خریداران بالقوه افزایش پیدا میکند. برای رسیدن به این هدف، انواع گوریلا مارکتینگ به وجود آمده اند که عبارتند از:
- بازاریابی پارتیزانی محیطی که در محیطهای باز و مکانهای عمومی انجام میشود و در دنیای امروز تقریبا رو به منسوخ شدن است.
- گوریلا مارکتینگ مخفی که در آن از رویدادهای علمی، فرهنگی، آموزشی و ورزشی مرتبط با برند، برای برجسته سازی آن استفاده میشود. در این روش معمولا شیوههای مبهمی برای معرفی برند انتخاب میشوند که مخاطب را تشویق به کشف ایده میکند.
- بازاریابی چریکی ساختگی که در آن از چهرههای مشهور برای استفاده از یک محصول یا خدمت دعوت میشود تا احتمال تایید عمومی بالا برود. این روش معمولا هزینه و ریسک زیادی دارد و احتمال اینکه مخاطب به تبلیغاتی بودن این ترفند پی ببرد، زیاد است.
- بازاریابی پارتیزانی اینترنتی که بر بازاریابی دهان به دهان یا به اشتراک گذاری پست یا پیج تمرکز دارد. در این روش از سایتها، شبکههای اجتماعی و دیگر بسترهای آنلاین برای معرفی محصول یا خدمت استفاده میشود و هدف آن، افزایش آگاهی ارگانیک از یک محصول یا شرکت است که بیشترین بازدهی را برای شما به ارمغان میآورد.
این صفحه را هم ببینید: طراحی سایت تبلیغاتی در اصفهان
مزایای بازاریابی پارتیزانی
- مقرون به صرفه بودن
- داشتن ظرفیت بیشتر برای خلاقیت
- مناسب برای کسب و کارهای کوچک یا تازه کار
- ارائه فرصتهای سودآور بیشتر به دلیل سرگرم کننده بودن
- احتمال جذب مخاطب بیشتر نسبت به روشهای سنتی
معایب بازاریابی چریکی چیست؟
- احتمال درک اشتباه پیام توسط مخاطبان مختلف
- ریسکی بودن کار و بیشتر بودن خطر شکست کمپینها
- غیر قابل پیش بینی بودن و عدم امکان پیش بینی نتایج
- نبود ابزارها و معیارهای مشخص برای سنجش دلیل موفقیت یا شکست کمپین
ایده های بازاریابی چریکی
برای اینکه بتوانید از انواع بازاریابی چریکی برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار خود استفاده کنید، باید ایده های بازاریابی چریکی را بشناسید. یعنی کمپینهای موفق را بررسی کرده و از آنها کمک بگیرید. در ادامه به معرفی برخی از موفقترین ایده های بازاریابی چریکی در سطح جهان پرداختهایم. برای انتخاب یک ایده خوب میتوانید از مشاوره بازاریابی دیجیتال استفاده کنید؛ به همین دلیل پیشنهاد میدهیم ابتدا مقاله مشاوره دیجیتال مارکتینگ چیست را مطالعه کنید.
دستگاه خوشبختی کوکاکولا
یکی از ایده های بازاریابی چریکی توسط کوکاکولا اجرایی و باعث شد که هزاران مخاطب به این شرکت جذب شوند. در این شیوه، کوکاکولا یکی از دستگاههای فروش خودکار خود را در نزدیکی یک کالج نصب کرده و علاوه بر سفارش دانش آموزان، موارد اضافه تری مانند گل، پیتزا یا بلیط مصرف نامحدود کوکاکولا را به آنها میداد.
کلیه واکنشهای دانش آموزان توسط دوربینهای مخفی ثبت شده و سپس در قالب یک فیلم 30 ثانیه ای در یوتیوب پخش شدند. بر طبق نظرات سازنده، هدف از این کمپین انتقال حس خوشبختی در میان افراد و آوردن حس خوب از برند، در دل مخاطبان بوده است.
کمپین سطل زباله ردبول
رد بول یکی از برندهای مطرح در زمینه تولید انواع نوشیدنیهای انرژی زا است که در برهه ای از مدیریت بیزنس خود، با تعداد زیادی برند رقیب مواجه شد؛ در اینجا یکی از ایده های بازاریابی چریکی به نام سطل زباله به کمک این برند آمد.
در این ایده، تیم ردبول همه سطل زبالههای لندن را از جعبههای خالی ردبول پر کرده و حتی در اطراف مکانهای عمومی یا باشگاهها، تعداد زیادی از این باطریهای خالی را رها کردند. به این ترتیب توانستند با ایجاد توهم محبوبیت در بین افراد، نام خود را به عنوان بهترین برند در این زمینه جا بیندازند.
کمپین خط عابر پیاده مستر کلین
یکی دیگر از ایده های موفق گوریلا مارتکینگ متعلق به شرکت تولیدکننده پاک کنندههای چند منظوره به نام مستر کلین است. این شرکت در کمپین خود، یکی از خطوط عابر پیاده را کاملا تمیز و سفید کرده و لوگوی خود را در پایین قرار داد. به این ترتیب توانست قدرت پاک کنندگی بالای خود را به رخ کشیده و نظر مخاطبان را به خود جلب کند.
کمپین نظرات جعلی برگرکینگ
در یکی از ایده های بازاریابی چریکی، برگرکینگ یک یک برند مشهور فست فود است، یک دعوای ساختگی را در میان یک زوج در زیر یکی از پستهای خود به راه انداخت. در این روش، در ابتدا آقا زیر یکی از پستها کامنت گذاشته و بیان کرده بود که همسرم از برگر کینگ خیلی خوشش آمد. همسر ساختگی این آقا هم پیغام گذاشته بود که من به خاطر ندارم دیشب با تو به برگر کینگ رفته باشم و به این ترتیب جر و بحث ساختگی آغاز میشود.
در نهایت این رابطه ساختگی به جدایی میرسد و همین موضوع باعث میشود که افراد زیادی پست را برای خواندن کامنتها و نظر دادن درباره این موضوع بازدید کنند. همین موضوع منجر به رشد صفحه اینستاگرام برگر کینگ و شناخته شدن این برند شد.
ایده های اشتباه بازاریابی پارتیزانی
باید بدانید که کمپینهای بازاریابی پارتیزانی اگر به درستی مدیریت و برنامه ریزی نشوند، ممکن است شکست کسب و کار را به دنبال داشته باشند. در ادامه تعدادی از ایده های بازاریابی چریکی را که منجر به شکست شدند، برای شما بیان میکنیم:
کمپین شخصیتهای کارتونی با ال ای دی
در سال 2007 یکی از شبکههای پخش کارتون خصوصی، یک شخصیت نمایشی را با استفاده از علائم LED در سرتاسر بوستون پخش کرد. اما فردی این شخصیتها را با بمب اشتباه گرفته و در این مورد با پلیس تماس گرفت؛ به این ترتیب جادهها و پلهای اصلی مسدود شدند و گروه خنثی کننده بمب فرا خوانده شد. این ایده منجر به ایجاد وحشت عمومی و جریمه 2 میلیون دلاری برای این شرکت شد.
کمپین بستنی غول پیکر
در سال 2005 یک شرکت بستنی فروشی تصمیم گرفت که رکورد گینس را با ساخت بزرگترین بستنی با طول عمر زیاد در نزدیکی پارک اصلی نیویورک ثبت کند. اما این بستنی در زمان کوتاهی آب شده و کل پارک را با یک مایع چسبناک پر کرد.
کمپین نقاشی خیابانی سونی
شرکت سونی زمانی که میخواست یکی از دستگاههای بازی جدید خود را تبلیغ کند، افرادی را مامور کرد تا تصویر بچههایی را از سرتاسر دنیا که مشغول بازی با پلی استیشن هستند، بر روی دیوارها اسپری کنند. این اقدام در نهایت به عنوان یک کار خرابکارانه تشخیص داده و منجر به ایجاد جریمه برای سونی شد.
در نهایت باید بگوییم …
در این مقاله توضیح دادیم که گوریلا مارکتینگ چیست و چگونه میتواند به رشد کسب و کار شما کمک کند؟ همچنین گفتیم که مهمترین ویژگی بازاریابی چریکی چیست و چه مزیتها و معایبی دارد؟ در نهایت هم تعدادی از ایده های بازاریابی چریکی را بیان کردیم تا شما از آنها برای کمک به رشد خود استفاده کنید. دقت داشته باشید که بازاریابی چریکی یک کار ریسکی است و برنامه ریزی آن حتما باید توسط افراد متخصص در زمینه تبلیغات انجام شود تا منجر به شکست نشود.
سوالات متداول
بازاریابی پارتیزانی برای چه کسب و کارهایی مناسب است؟
کسب و کارهای تازه کار، ورشکست شده، کم مشتری یا دارای رقابت گسترده میتوانند از شیوههای خلاقانه گوریلا مارکتینگ، برای رشد خود استفاده کنند.
برای جلوگیری از شکست ایده های بازاریابی چریکی باید چه کار کرد؟
برای جلوگیری از شکست ایده های بازاریابی چریکی باید چیزهای زیادی را پیش بینی کنید؛ برای مثال به سراغ المانهایی که فرهنگ یا هویت یک قوم خاص را نشان میدهند، نروید یا کاری نکنید که امنیت عمومی به خطر بیفتد.